Entrevista a la nostra fisioterapeuta.

Entrevista a la nostra fisioterapeuta.

ENTREVISTA FISIOTERAPIA

 En Centre Mèdic Sant Martí sabem la importància que té la fisioteràpia per a tractar diferents patologies. Per aquesta raó, avui volem donar resposta a moltes de les preguntes que t’hagin pogut sorgir en alguna ocasió i que poden estar evitant que et beneficiïs d’aquesta terapia física. La Silvia, la fisioterapeuta del nostre centre respon a 15 de les preguntes que pot ser que t’hagis fet alguna vegada.

 1. Què és realment la fisioteràpia?

La fisioteràpia és una especialitat que està dins de les Ciències de la Salut i que es dedica a restablir alguna funció perduda o prevenir aquesta pèrdua i alleujar certes patologies a través d’agents físics naturals. Per exemple, si sols tenir contractures a l’esquena, la fisioteràpia t’ajudarà a prevenir-les i tractar-les.

 1. Quins són els mitjans que utilitza la fisioteràpia per a curar, prevenir i alleujar unes certes patologies?

Els mitjans que utilitzem a Sant Martí centre mèdic per a alleujar algunes patologies són, sobretot, exercicis terapèutics en els quals podem utilitzar material com pilotes de pilates i la teràpia manual. També, usem màquines per a aplicar calor o fred. Treballar dins l’aigua també funciona molt bé en fisioteràpia com a tractament per al dolor.

 1. És una teràpia natural?

No sé si podem considerar-la una teràpia natural, encara que si per això s’entén que no s’utilitzen fàrmacs ni altres alternatives agressives, sí. La fisioteràpia és un conjunt de tècniques terapèutiques manuals o com deia, utilitzant agents físics com l’escalfor. Això ajuda a alleujar la simptomatologia d’una lesió.

 1. Quin és el principal objectiu de la fisioteràpia?

El nostre principal objectiu amb la fisioteràpia és retornar la funcionalitat al cos. Qualsevol alteració que afecti el sistema múscul-esquelètic, com una lesió, pot causar un desajustament a nivell general. El que fem és que tot torni a encaixar i que el cos funcioni sense dolor.

 1. Quines patologies tracta la fisioteràpia?

Hi ha un ventall molt extens de patologies on la fisioteràpia pot jugar un paper important. A nivell traumatològic, desde cervicalgies o lumbàlgies, fins a lesions esportives com el “colze de tenista”. També malalties relacionades amb l’artritis, artrosi, contractures, linfedemas, tendinopaties, tendinosis… Però hi ha altres especialitats dins la fisioteràpia com el sòl pelvià, que tracta totes les patologies relacionades amb la pelvis i el tracte urinari, la fisioteràpia pediàtrica o la neurològica.

6. Hi ha diferents tècniques dins de la fisioteràpia?

Si, de fet, a Sant Martí centre mèdic fem servir la teràpia manual per a mobilitzar les articulacions, descàrregues musculars, el massatge terapèutic, el drenatge limfàtic, la termoterapia, la electroterapia, embenat neuromuscular, punció seca…

 1. Pot qualsevol persona acudir a fisioteràpia?

Per descomptat que sí, de fet, és aconsellable que les persones acudeixin a fisioteràpia diverses vegades a l’any. Actualment, tenim molt males postures i solen aparèixer molèsties que no s’han de deixar passar i que la fisioteràpia pot millorar sense necessitat d’acudir a un antiinflamatori. Amb la fisioteràpia s’aconsegueix un benestar que no s’aconsegueix d’altres formes.

 1. Per què pot aparèixer el dolor d’esquena?

Ara amb el teletreball és més comú que moltes persones acudeixin a la fisioteràpia perquè els dolors d’esquena s’han incrementat. No adoptar una postura correcta, estar massa temps assegut, utilitzar un mobiliari incorrecte, etc. També, pot ser causat per una mala postura en dormir o haver fet un exercici massa brusc.

 1. Quin és el dolor d’esquena més freqüent?

El dolor més freqüent que ens trobem en la consulta de fisioteràpia és el lumbar. Les causes poden ser diverses, des de punts gallet miofascials, ciatalgies, tensió acumulada en la zona, modificacions a la columna com l’escoliosi, etc. No obstant això, també hi ha dolors sobretot a la part superior de l’esquena, a les cervicals. Això també ha de tenir en compte ja que sol venir provocat per tensió, nervis o un estat emocional alterat.

 1. El dolor d’esquena pot erradicar-se per complet?

No és possible assegurar això perquè el mal d’esquena pot tenir diferents orígens i pot tornar a aparèixer. Si un pacient té escoliosi no podrà evitar modificar la seva columna o si algú té brots repetits de molta tensió a la feina, per exemple, el normal és que li torni a passar. No obstant això, acudint a consulta pot notar un alleujament a més d’ensenyar-li pautes per prevenir la seva aparició.

 1. Quins tractaments s’usen per al dolor d’esquena?

En fisioteràpia utilitzem diferents tractaments per a solucionar el dolor d’esquena. Les teràpies ja esmentades abans (manual, amb calor, etc.) són útils. No obstant això, en Sant Martí centre médic també fem un treball de reeducació postural. Això, acompanyat dels tractaments, millora molt la qualitat de vida dels pacients.

 1. Com funciona la teràpia manual en el dolor d’esquena?

La teràpia manual en fisioteràpia fa ús de les mans per a reduir la tensió muscular. A més, així es detecta on aquesta està concentrada i es pot descobrir una columna desviada que pot ser el motiu pel qual apareix el dolor.

13.Com funciona l’estimulació elèctrica per al dolor d’esquena?

L’estimulació elèctrica és una bona tècnica a combinar amb altres i n’hi ha de diferents tipus. El que fa es “adormir” el receptors del dolor que tenim al cos a més de millorar la condició de la musculatura de l’esquena a través de contraccions musculars. Per a persones esportistes funciona molt bé.

 1. Com funciona la calor i el fred per al dolor d’esquena?

La calor i el fred és una altra de les tècniques per al dolor d’esquena que denominem termoterapia. Té un efecte analgèsic immediat, encara que hem d’anar amb compte ja que pot provocar marejos per baixa de la tensió. Per això, cal aplicar aquesta tècnica amb cautela. També, en cas de lesió aguda la calor està contraindicada.

 1. És normal tenir dolors d’esquena després d’una sessió?

Es habitual notar molèsties a la zona lesionada després d’una sessió. Això passa perquè s’ha treballat la zona i solen aparèixer cruiximents (igual que quan es fa exercici). Per tant, no cal preocupar-se. Les tècniques funcionen i després d’uns dies l’alleujament serà notori.

Ara ja saps algunes respostes a preguntes sobre la fisioteràpia, però si tens alguna pregunta que no hagi estat resolta no dubtis a fer-nos-la. En Sant Martí centre mèdic estarem encantats de resoldre-la i posar-te en mans dels millors professionals. Deixa que els teus dolors d’esquena formin ja part del passat.

 

 

RESERVA LA TEVA SESSIÓ ON LINE

RESERVA LA TEVA SESSIÓ PER TELÈFON

Aquest lloc web fa servir galetes per a que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies
Call Now Button