Una de les funcions més conegudes de la Vitamina D és l’absorció del calci, un mineral necessari per la formació normal dels ossos. Per altra banda, és imprescindible per mantenir un bon funcionament dels òrgans, del sistema immunològic i del sistema cardiovascular. La deficiència d’aquesta vitamina pot comportar osteoporosis en adults o raquitisme en nens.
Cal remarcar que pocs aliments contenen la vitamina D de manera natural i, per aquest motiu, alguns són enriquits amb aquesta vitamina. Concretament, els peixos blaus (salmó, tonyina, entre d’altres) són grans fonts de vitamina D. El formatge, la llet, els ous i la mantega en subministren petites dosis.
Malgrat això, aproximadament un 90% dels nostres dipòsits de dita vitamina venen de la síntesi cutània per l’exposició solar. El nostre organisme produeix vitamina D amb l’exposició directe al sol. Es recomana l’exposició durant 10 o 15 minuts tres vegades a la setmana, sent suficients per cobrir les necessitats del cos d’aquesta vitamina. Aquestes xifres poden variar segons l’edat, el fototip de la pell, la meteorologia del lloc i moment concret, sent necessari un increment durant l’hivern fins a una mitjana de 130 minuts diaris d’exposició solar, amb un 10% del cos destapat en les hores centrals del dia.
La recomanació és mantenir concentracions sèriques de 25 (OH) vitamina D entre 30 i 50 ng / ml (75-125 nmol / l). Inclús en zones de clima mediterrani, existeix certa prevalença de dèficit d’aquesta vitamina en la població en general i, per tant, és convenient no descuidar el seu control. Els nivells de vitamina D es poden determinar amb una simple anàlisi de sang i, si aquest és inferior al recomenat, el més probable es que necessitem una suplementació.
Si vols conèixer els teus nivells de Vitamina D i, si et cal suplementar-la, dema’ns hora i ho podràs saber.