Com fer front a la fatiga pandèmica

Com fer front a la fatiga pandèmica

Com fer front a la fatiga pandèmica

El terme fatiga pandèmica es va fent més i més conegut. Fa referència a una situació que moltes persones sofreixen des de fa uns mesos, però a la qual fins ara no havien posat nom. És un malestar generalitzat l’origen del qual està en el confinament i les mesures restrictives posades en marxa per a frenar l’expansió del coronavirus.

Com es manifesta la fatiga pandèmica?

La situació en la qual estem immersos ha provocat que gran part de la població sofreixi uns nivells d’estrès elevats. La por al contagi, la preocupació per la situació econòmica, les limitacions a l’activitat quotidiana i la mobilitat, la impossibilitat de gaudir de l’oci com abans… Són molts els factors que estan provocant que aquesta fatiga pandèmica s’estengui com la pólvora.

És fonamental relaxar-se, posar fre a aquesta angoixa que ens envaeix, però com aconseguir-ho? El primer i més bàsic és identificar i diagnosticar la fatiga pandèmica. Té tota una sèrie de símptomes evidents: desmotivació, desesperança davant el futur, nivells d’ansietat elevats, cansament extrem, irritabilitat o insomni són només alguns d’ells. En casos greus pot aparèixer fins i tot depressió.

I no cal restar importància a aquest nou mal que ens aguaita. La pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS) ha calculat que fins a un 60% de la població europea podria veure’s afectada per algun dels símptomes associats a la fatiga pandèmica. És més, fins i tot ha llançat recomanacions per a lluitar contra ella.

I una dada més: segons l’Estudi social sobre la pandèmia de la covid-19 (ESPACOV), realitzat per l’Institut d’Estudis Socials del CSIC, la fatiga pandèmica està colpejant especialment als joves d’entre 18 i 29 anys. Fins a un 32,5% consideren que el seu estat d’ànim és dolent o molt dolent.

Com lluitar contra ella?

Encara que sigui complicat, la recomanació és alimentar l’esperança, molt més ara que la campanya de vacunació avança i comença a albirar-se el final del túnel. Però hi ha molts altres consells que poden ajudar a no caure en aquesta fatiga pandèmica o, almenys, no deixar-se portar per ella fins a extrems perillosos:

– Ara més que mai és important dedicar al nostre cos, i sobretot a la nostra ment, aquesta atenció que necessiten. Posar en pràctica tècniques de relaxació, reservar temps per al relax, cuidar l’alimentació i fer alguna cosa d’exercici són essencials. Qualsevol activitat que ens faci sentir bé és perfecta. Les endorfinas, aquestes hormones de la felicitat que segrega el nostre organisme quan ens sentim relaxats, són les nostres millors aliades en aquesta situació.

– És de vital importància mantenir relacions socials. És cert que la pandèmia ho ha posat difícil, però les noves tecnologies són l’arma perfecta per a fer-li front. Mantenir el contacte amb els sers estimats ajuda a millorar el nostre benestar emocional. Tal vegada no podem tocar-los o abraçar-los, però avui dia res impedeix que puguem veure’ls i parlar amb ells tant com vulguem. I aquesta és una altra de les maneres de lluitar contra la fatiga pandèmica.

– També cal fomentar el pensament positiu. Sembla impossible, però no ho és. Limitar la quantitat de notícies que veiem i escoltem és un pas. Un altre és evitar aquestes converses amb un únic tema. I un tercer és esforçar-se a veure el costat positiu de les coses. L’optimisme és, a vegades, només qüestió de pràctica.

– I, finalment, cal convèncer-se que és natural que la preocupació i una certa desesperança ens ataquin en situacions com la que estem vivint, però que podem fer-li front. Negar els símptomes de la fatiga pandèmica només servirà per a agreujar-los i per a rebutjar ajuda professional quan això ocorri.

La fatiga pandèmica és aquí, és una realitat i d’una manera o un altre està afectant bona part de la població. Però mai cal oblidar que a la nostra mà està enfrontar-se a ella i que és possible superar-la.

Aquest lloc web fa servir galetes per a que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies , premi l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies
Call Now Button